Zeg 'ns AAA...
Door: Daantje
Blijf op de hoogte en volg Daan, Moniek en Maaike
07 April 2007 | Cambodja, Preah Seihanouk
Soms heel enge, zoals wormen die onder je huid bewegen of beestjes die in je plasbuis schieten als je in een foute rivier plast. Ik wist ook al gauw dat de krampen die ik had niet helemaal onder het kopje traveller's diarree thuis hoorden..
Het begon op de ochtend dat we naar Sihanoukville reisden. Alsof twee zwaargewichten aan het touwtjetrekken waren met mijn darmen. Aangekomen in S'ville hield ik niks meer binnen. Naar de wc rennen, op bed liggen en dan begon het hele tafereel van voren af aan.
De volgende ochtend had Maaike bij de receptie om een dokter gevraagd en 5 minuten later stond er een verstrooid mannetje met een Zeg 'ns AAA-achtige dokterstas voor de deur. Klein minpuntje: hij sprak geen Engels. Hij stelde voor dat ik een bloedtest doen om te kijken wat er aan de hand was. Maaike, als echte nachtzuster, inspecteerde de naalden (netjes verpakt) en knikte dat het goed was....
Twee uur later kwam dokter Bibber weer de kamer ingerend met de uitslag op een kladblaadje gepend. "Not good. U typhoid", riep hij, terwijl hij een infuus uit zijn tas toverde en een naaldensetje. "Hohoho", riep ik in lichte paniek. "Wat gaan we doen?" Inmiddels was er een tolk (jongen van de receptie) en die vertaalde wat de dokter zei. Dat hij me kon helpen. Hij had al veel toeristen geholpen. Om zijn woorden kracht bij te zetten, toverde hij zijn telefoon tevoorschijn en liet me allemaal toeristen zien die aan een infuus hingen. De 1 zag er nog beroerder uit dan de ander...(vond dat ik er dan nog best aardig aan toe was voor een tyfuslijer) Uiteraard ging ook ik -met een zuur lachje- voor hem op de foto.
Spoedberaad met Maaike. Uitkomst: ok, ik laat me behandelen, want mijn bloeddruk en pols zijn erg laag en reizen is ook geen optie. Met tranen in mijn ogen liet ik Bibber (die wel netjes zijn handen desinfecteerde)het infuus aansluiten.
Helaas had de dokter zich 's nachts verslapen, terwijl hij de fles moest verwisselen. Maaik heeft de bewakers moeten omkopen om hem te halen, maar gelukkig was hij er net voordat de fles op was. Alle lof voor Maaik, ze heeft me echt als een superzuster geholpen. Streng, maar rechtvaardig...
Ik knapte wel snel op gelukkig. De angst dat ik ergens in Cambodja het loodje zou leggen, verdween langzaam en mijn eerdere hysterie maakte plaats voor berusting. Ik was zo blij dat het infuus eraf mocht. Zodra ik losgekoppeld was werd ik -nog wat slapjes- bij Bibber op de brommer gezet. Op naar de pinautomaat, want de dokter had zijn rekening van 425 dollar al uitgeschreven.
Gelukkig was hij zo vriendelijk dat ik eerst nog even mocht douchen, wat wel lekker was na 2 dagen zonder...
Op de terugweg trakteerde hij me op een blikje Fanta en gingen we bij zijn vrouw en kinderen langs met wie hij in een pharmacie/ kiosk/ slaapkamer woont. Hij drukte me nog een pak Choco-dip koekjes in mijn handen toen we omhelzend afscheid namen.
De volgende dag hebben we nog heerlijk een dagje strand gepakt.'s Avonds naar de sterren gekeken met een colaatje. We waren allebei wat stil, want de gebeurtenissen hadden er best even ingehakt. Plotseling hoorden we uit de luidsprekers 'Don't worry, be happy', gevolgd door 'Always look at the bright sight of life!'Als dat geen teken was! Vanaf nu zou het alleen maar weer beter gaan!!!!!!
Na een tussenstop in Phnom Penh zijn we gisteren verder gereisd naar Siem Rep waar we vandaag de Angor Wat gaan bekijken, 1 van de wereldwonderen. De reis was een weer heel avontuur. In plaats van de beloofde 5 uur deden we er 8 uur over. Op het dak zittend van een gare schuit, voeren we langs waterbuffalo's, hutjes op het water en groene rijstvelden. Prachtig!
Heel veel liefs en kusjes van een gezonde Maaike en Daan!
07 April 2007 - 07:52
Moniek:
Liefjes! Wat fijn dat alles weer goed gaat; het moet inderdaad een heftige 24 uur zijn geweest. Gelukkig komt altijd alles goed als zuster Maaike in de buurt is! Was super dat jullie me belde op m'n verjaardag; echt een mooi cadeau! Ik ben na twee weken wel weer redelijk gewend in Nederland, maar moet nog dagelijks denken aan onze mooie reis! Heel veel plezier nog; geniet en denk niet meer aan dr. Bibber en enge ziektes! Veel liefs, Mo -
07 April 2007 - 10:08
Sonja:
Wat een verhaal Daan! Gelukkig goed afgelopen. Met Mo hier gaat ook alles goed, ze mist jullie en alles daar, maar ze vindt het natuurlijk ook wel weer leuk om helemaal ingemaakt te worden met squash door mij (haha). Geniet lekker daar!
groetjes Sonja -
07 April 2007 - 14:05
Dennis:
Eeej lief zussie...watskebeurt allemaal daar!! Zo..pff dat is ff schrikken zeg! Tja...als je eenmaal naar het toilet aan het rennen bent is het inderdaad snel bekeken met het vocht in de lichaam. Een voordeel...weer een paar kilootjes kwijt! ;-) niet dat dat nodig was uiteraard. Ik ben in inder geval wel heel blij dat je weer de oude bent, want ik maakte me vreselijke zorgen...
Je zorgzame broertje! p.s. inmiddels weer aan de pilsners? haha... Spreek je gauw, kus -
07 April 2007 - 21:07
Linskie:
Wow Daan, dat was even schrikken! Ben blij dat je er weer snel bovenop bent gekomen, want dat lijkt me helemaal niks in zo'n ziekenhuis met van die enge dokter Bibbers. Het is natuurlijk allemaal niet zo fijn geregeld als in ons landje. Pas goed op jezelf lieverd! Liefs xx -
07 April 2007 - 22:56
Jan Uit Utrecht:
Ben ik even blij dat je je weer beter voelt. Heel goed dat Maaike, en jij Daan, naar de naalden hebben gekeken. Misschien krijgen jullie het niet zo mee, maar het is hier Pasen. Met jou genezing zou ik er bijna religieus van worden. :-) Nou ja, Dr. Bibber kan dankzij de rekening er weer even tegen. En belangrijker nog, jij bent verlost van.., tsja, wat had je eigenlijk..? Hoe dan ook, hier in Utrecht gaat alles goed. Ik zit nu aan de chocolade eitjes met sinaasappelvulling. ;-) Mijn dank aan Maaike voor het goed verzorgen van Daan en beide een voorspoedige reis en pasen.
Liefs uit Utrecht van Jan -
08 April 2007 - 10:08
Naomi:
Jeetje jongens, wat een verhaal. ben blij te lezen dat de rust(in de buik) weer terug is!!! En Maaike misschien laten omscholen tot pleeg in het WKZ??
Nog heel veel plezier. Kus Naomi -
08 April 2007 - 17:53
Janka:
Nou Maaik, ik herken een heleboel ziekenhuis ervaring in het verhaal, vooral je vasthoudendheid als het gaat om de rechten van en het opkomen voor de patient. Goed gedaan!
Daan ik hoop dat je de rest de reis zonder medische ongemakken doorkomt.
Mooie foto's weer.
groetjes -
08 April 2007 - 23:04
Aukje:
Jeee, Daan,
Schrik me rot.........
Kalm aan daar he?
Ben blij dat je weer wat bent opgeknapt!
Nu weer de vrolijke , onbezorgde verhalen he, ik geniet ervan, en leef met jullie mee!
XAukje
12 April 2007 - 23:28
Ank:
Hoi lieve Daan en Maaike. Ik kon vanavond pas jullie laatste paar berichtjes lezen. Ben een opleiding aan het doen die mij erg veel tijd kost. Maar wat las ik nu Daan, ben je zo erg ziek geweest, wat erg voor je zeg wat zul je je alleen hebben gevoeld daar in dat Cambotja!!!! Maar gelukkig was Maaike er voor je!!!! Lieverd doe het rustig aan en voor jullie allebei: geniet nog van de mooie momenten daar, want voor je het weet zit je weer hier en heb je weer allerlei verplichtingen!!Heb tot nu toe erg genoten van al die prachtig geschreven verhalen van jullie! Maar ben ook weer blij als ik jullie weer zie hoor!!!!!!!!! liefs Ank