Hit the road! - Reisverslag uit Hanoi, Vietnam van Daan, Moniek en Maaike - WaarBenJij.nu Hit the road! - Reisverslag uit Hanoi, Vietnam van Daan, Moniek en Maaike - WaarBenJij.nu

Hit the road!

Door: Maaike, Daan en Mo

Blijf op de hoogte en volg Daan, Moniek en Maaike

16 Maart 2007 | Vietnam, Hanoi

Drie wildvreemde mannen komen naar ons toe als we zitten te lunchen en stellen zich voor als Mr. Hiep, Bamboo (alias Fatboy) en Eddy Murphy. Ze beloven ons een geweldig avontuur als we met ze op de motor stappen om het echte Vietnam te ontdekken. Het verlangen om de gebaande paden af te gaan is groot, maar ergens horen we de stemmetjes van onze ouders in onze oren fluisteren dat we geen snoepjes moeten aannemen van vreemden, laat staan met ze meegaan op een motor...!

Na het lezen van talloze aanbevelingen van 'westerlingen' zijn we om en de volgende ochtend klokslag 8 uur staan onze Easy Riders paraat en springen we achterop. De avond ervoor hebben we wél even navraag gedaan naar de mannen en iedereen laten weten dat we met hen op pad gaan... je weet maar nooit..

Scheurend door de bergen zijn we echt stil van al het moois dat we zien. Onderweg stoppen we bij diverse lokale fabriekjes. We zien hoe ze stokjes maken om mee te eten. Hoe ze rupsen kweken om van hun coconnetjes zijde te maken (ja mama Henneke, ik denk dat ik net wel minimaal 5000 rupsen aan zijde naar je heb opgestuurd..). We drinken thee bij een gezin en voelen veel warmte van iedereen om ons heen. Het is duidelijk dat ze hier weinig toeristen zien, iedereen wil ons aanraken en bewonderen (tenminste dat fantaseren we, misschien kijken ze wel zo omdat ze ons heel groot, lelijk en wit vinden..hihi).

's Avonds slapen we in een hut in een dorpje. We worden ritueel verwelkomd. Mo en ik moeten als eersten rijstewijn drinken, terwijl de inwoners trommelen. Bij de eerste slok dreigt onze hele maaginhoud zich tegen ons te keren, maar we lachen vriendelijk en drinken dapper door. Daarna vertellen de inwoners over hun rituele dansen en demonstreren ze deze ook. Uiteindelijk ontkomen we er niet aan om mee te dansen en al mijn aerobic-trauma's komen weer naar boven. Ik doe mijn best om niet op de welgevormde voetjes van de Vietnamese danseresjes te gaan staan met mijn olifantenklompen.

's Avonds trakteren we de gidsen op een biertje en praten we met ze over de oorlog, over de historie van Vietnam en hoe ze over bepaalde dingen denken. Bamboo is opgegroeid in een weeshuis (ouders zijn omgekomen in de oorlog) en dankzij de portemonnee van een rijke Australische dame kon hij naar school. Deze verhalen doen ons wel beseffen dat onze werkelijkheid wel erg Europees en Amerikaans gekleurd is. We beseffen hoe hard mensen (eh..correctie VROUWEN) hier werken; in de brandende zon zien we de vrouwen sjouwen met bossen takken of andere waren. Eddy vertelt ons dat de mannen hun vrouw selecteren op hoe actief ze is en hoe hard ze werken. De mannen liggen zelf het liefst met een biertje voor de woning...

Dag twee scheuren we weer door. We gaan naar een waterval, maken af en toe een wandeling om even de spieren los te maken en genieten weer van de natuur. Dit is inderdaad wat we nog misten aan Vietnam, echt even helemaal weg zijn van de toeristen. We zijn echt verliefd op het land en de mensen. Als we 's avonds aankomen schrijven we een aanbeveling in de boekjes van 'onze mannen' en geven we ze een dikke knuffel. Ze hebben echt ontzettend goed voor ons gezorgd en ons beschermd waardoor we ons wederom als prinsesjes voelden! Soms moet je gewoon de gok wagen en gaan voor het onbekende...

Nog een week te gaan met Mo'tje. Daarna gaan Maaike en ik door naar Cambodja. Het Bali-plan is van de baan, we mogen Cambodja niet missen. Maar eerst nog genieten van Vietnam! Morgen naar Mui Ne om te sandboarden en te chillen!

• 16 Maart 2007 - 07:55

Bikerboy:

Ow wat ben ik blij dat jullie goede chauffeurs hadden en niet zelf motoren hebben gehuurd. Traumatische beelden van Danielle die er vandoor gaat om mijn 'diverse' schakelbrommers. gaan als flitsen door mijn hoofd. Hahah. Wel heel gaaf dat jullie zo'n gave tocht hebben gemaakt! En Daan...de afspraak staat, was het toch al van plan. Dus euuuuh kom maar op! Veel plezier wederom en Moniekie...jou wil ik in het bijzonder alvast een veilige vlucht wensen!!

• 16 Maart 2007 - 11:56

Mimi:

Mijn hart staat stil.....Levensgevaarlijk en dan zo maar bij drie vreemden op z,on motor aan het toeren. Ik troost me met de gedachte dat je een beschermengel hebt Daan maar stel hem niet teveel op de proef!!! Ook een engel kan zijn geduld verliezen.De rest van de verhalen vind ik prachtig!Jullie maken veel mee. Daan leg zo veel mogelijk vast op foto en schrijf zoveel mogelijk op van wat je ziet.Kun je dit jaar nog "de humoristische reisgids"uitgeven en natuurlijk met veel tips!Veel plezier en pas goed op jullie zelf(k'zag Maaike alweer aan zón pijp hijsen.Liefs mimi

• 16 Maart 2007 - 12:54

Thea:

Wat ongelooflijk gaaf!!Wat heerlijk dat we mogen meegenieten en dat jullie niet
    denken"we zullen die ouders maar niet ongerust maken"(Wel stiekem je zus een adres geven h
    é Maaik!)Prima hoor!
    Moniek een fijne thuiskomst!Weer fijn terug naar je vriendje!!Maaik en Daan sterkte zonder Moniek.

• 16 Maart 2007 - 19:51

Willem-Jan:

Ook je grote broer even ongerust maken,Maaike! Tuurlijk moet je af en toe avontuur opzoeken.En te gek dat het zo is afgelopen!
    Jullie zullen Moniek wel missen, sterkte met afscheid nemen :-(

• 16 Maart 2007 - 20:19

Karen:

wauw.....
    dit klinkt als supergaaf!!
    geniet er van!! en Maaike...zag vandaag je foto staan hoor!! :P

• 17 Maart 2007 - 08:27

Sonja:

wow wat en verhaal.....en tja moniek, jammer hè dat je al weer bijna terug komt......Maar ik verheug me daar wel op hoor! Geniet van je laatste weekje en tot snel! x Sonja

• 17 Maart 2007 - 12:14

Jan De Rijk:

Leuk hoor met die brommertjes. Die van Bamboo (Paul de Leeuw) ging zeker niet zo hard. Veel gewicht weinig PK's. Overigens begrijp ik volkomen waarom ze jullie zo aankijken. Vrouwen horen te werken in Vietnam, maar jullie draaien de boel om. Iedereen wil natuurlijk weten hoe jullie dat geflikt hebben. Veel plezier nog en het afscheid nemen van 1 reismaatje zal niet meevallen als je samen zoveel hebt beleefd.

• 18 Maart 2007 - 11:40

Ton:

Goede verhalen hoor! Enne nu toch naar Cambodja... Goede keus, hoe lang hebben jullie daar nog?
    Enjoy!!